15 Kasım 2011 Salı

Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans)

Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans)

Hastalık etmeni, kışı çürüyen bitkilerde oospor halinde geçirir.

   Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler belirir. Hastalık ilerledikçe renkleri kahverengi veya siyah olur. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına kadar ilerler. Nemli havalarda ve 16-22ºC ler arasında lekelerin alt yüzlerinde beyaz ve kül rengi bir örtü meydana gelir. Bunlar hastalığın konidi örtüsüdür. Mildiyönün yayılması bunlarla olur. İleri safhasında lekeler yırtılır, kurur ve bazen çürürler. Epidemi ise 19-22ºC lerde ve orantılı nem %80'in üstünde bulunduğu koşullarda gerçekleşir.

   Hastalık meyvelere de geçebilir. Bu takdirde de lekeler yapraklardakini andırır. Meyvedeki esmer lekeler domates kızardığı zaman yeşil çerçeve ile normal kırmızı kısımdan ayırt edilir.

  Dal, yaprak ve meyvede zarar yapmaktadır. Bitkide mildiyö ne kadar erken görülür epidemi yapılırsa ürün kaybıda o oranda büyük olabilir. Hasat zamanında ise mildiyönün meyvelerde görülmesi hem ürünün miktarını hemde ticari değerini düşürür. Bu devrede epidemi oluşursa zarar %100'e kadar yükselebilir

 Mücadelesi

   Kültürel önlemler ;

   Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler tarladan uzaklaştırılmalıdır.

   Domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneşe bakan tarlalarda yapılmalıdır.

   Hastalığın her yıl epidemi oluşturduğu yörelerde ise domates yetiştiriciliği yapılmamalı, sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır.

   Kimyasal mücadele ;

   Günlük ortalama sıcaklığın 16º-18 C ve orantılı nemin en az %80-%85 olduğunda başlaması gerekirse de en pratik yol, çevrede domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin alt yüzünde beyaz kül gibi belirtilerin örtüsünün görülmesiyle ilaçlamaya başlanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder