Pseudomonas Syringae patovar tomato
Biyolojisi ve Zararı
Etmenle tohumla çoğalabildiği gibi, toprakta bitki kalıntıları üzerinde saprofit olarak 1-2 yıl canlılığını koruyabilir. Enfeksiyon, tohum yüzeyinde bulunan bakteriler yanında topraktaki hastalıklı bitki kalıntılarından sağlıklı fideye bulaşmayla başlayabilir. Sekonder bulaşmalar bitkide herhangi bir nedenle açılmış yaralardan veya doğal açıklıklardan olmaktadır.
Etmen yaprak, sap, çiçek, ve meyve saplarında kahverenginden siyaha kadar değişen renkte lekeler, meyvelerde ise çapları 1 mm'yi geçmeyen yüzeysel kabarcıklar şeklinde belirti verir. Yapraktaki lekeler önceleri küçük, yuvarlak, koyu renkli ve sınırsızdır. Bu lekeler zamanla birleşerek büyük lekeler meydana gelir.
Özellikle ilk çiçeklerde hastalık görülürse, meyve tutumunu etkileyeceğinden büyük ürün kaybı olur. Meyvelerdeki lekeler deformasyona neden olduğundan domatesin ticari değerini düşürür.
Domatesten başka patlıcan ve biberi de enfekte edebildiği saptanmıştır.
Mücadelesi
Kültürel önlemler ;
Fide döneminde belirti gösteren bitkiler tarlaya şaşırtılmamalı ve yok edilmeli, seralarda havalandırmaya özen gösterilmeli ve aşırı nem birikimi önlenmeli, enfekteli bitki artıkları yok edilmeli, bulaşma alanlarında 1 yıllık ekim nöbeti uygulanmalı, hastalık tohumla da taşındığından temiz alanlardan tohum alınmalıdır.
Kimyasal mücadele ;
Domates bakteriyel benek hastalığı ile mücadele yeşil aksam ilaçlamaları şeklinde yürütülür. Yeşil aksam ilaçlamaları fidelikte veya tarlada hastalık görülür görülmez koruyucu olarak, fide döneminde haftada bir, tarla döneminde ise 8-10 gün ara ile 2-3 uygulama yapılmalıdır. Seralarda uygulama sayısı arttıralabilir.
Fide döneminde yapılacak olan yeşil aksam ilaçlamaları kaplama olarak yapılmalıdır. Özellikle örtü altı domates üretiminde ilaçsız alan kalmamasına özen gösterilmelidir ve bitki yüzeyinde ıslaklık söz konusu ise bitkilerin yüzeyi kuruduktan sonra ilaçlama yapılmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder